Gluma, performans i ples sa interaktivnom tehnologijom – radionica

Za sve izvedbene umjetnike

Filodrammatica, Korzo 28/I, Rijeka

petak 28. – 30. 6. 2019.

14:00 – 18:00 h 

Voditelji radionice: Andrea Crnković i Gianfranco Mirizzi 

 
Cilj radionice je da se polaznici upoznaju sa načinima upotrebe pojedinih novih tehnologija u izvedbenim umjetnostima, da iskuse takav način rada te usvoje osnovne vještine i alate za izražavanje svog izvedbenog potencijala kroz i uz interakciju sa tehnologijom.


Radionica će biti fokusirana više na kreativni potencijal suigre tehnologije i izvođača sa krajnjim ciljem da se kreira jedan kratki umjetnički rad na kraju (samostalno ili grupno) u trajanju od 5-10 min, dok će se samo informativno dotaći tehnoloških detalja kako to sve zapravo radi (kompjuterski programi koji se koriste, programiranje i sl.) – ukoliko je netko posebno zainteresiran za taj aspekt rada moći će dobiti informacije o tome van radionice. Polaznici će metodama improvizacije i interakcije sa zvukom, videom i svjetlom koristiti interaktivnu tehnologiju poput Kinect-a, senzora, video kompozitinga sa dubinskom slikom, samogeneriranih stohastičnih algoritama, itd. Cilj je da polaznik ispita svoju originalnu komunikativnost koja komplementarno interagira sa tehnologijom i kreira određeno značenje i kontekst.

Radionica se sastoji od 3 dijela:


1) Započeti će se sa upoznavanjem tehnologije i osnovnih postavki rada sa istom; na što treba obratiti pažnju, koji su limiti, prednosti i potencijali u kreativnom stvaranju sa tehnologijom, koje faktore izvođač mora uzeti u obzir kada mu je tehnologija jedan od partnera, suizvođača.

2) U drugom dijelu radionice provesti će se vrijeme u praktičnom testiranju tih tehnologija, uvježbavanju i radu sa različitim parametrima kako bi se tijelo priviklo na nove zakonitosti kreativnog procesa i steklo fizičko iskustvo interakcije.


3) Na kraju svaki polaznik odlučuje sa kojom tehnologijom želi nastaviti raditi te će imati priliku osmisliti i kreirati jednu mini etidu/rad (solo, u paru ili grupno). Etide će biti snimljene i dane polaznicima kako bi taj materijal mogli uvrstiti u svoj portfolio.


Zbog zahtjevnosti rada sa tehnologijom broj polaznika je ograničen. Ukoliko bude više zainteresiranih održati će se još jedna radionica datumi koje će se odrediti naknadno.


Za koga:


Prvenstveno za sve izvedbene umjetnike bez obzira na prethodno iskustvo, dob ili tehnološke sklonosti. Također dobrodošli su i vizualni umjetnici te drugi građani koji imaju interes za rad na scenskoj izvedbi sa interaktivnim tehnologijama.


Što donijeti:


Na radionicu je preporučljivo ponijeti udobnu odjeću i obuću (ukoliko ne želite raditi bosi) te bočicu vode.

Prijave:


Radi ograničenog broja mjesta obavezne su prijave na radionicu na jedan od sljedećih načina: putem e-maila na artteatar.boum@gmail.com, pozivom na 099/6783404 ili putem obrasca na web stranici BOUM!-a.


Kotizacije:

Studenti, nezaposleni i penzioneri: 230kn
Zaposlene osobe: 280kn

Za sve dodatne info:   artteatar.boum@gmail.com

Andrea Crnković – autorica, redateljica i izvođačica. Istražuje interdisciplinarne prakse gdje se teatar isprepliće sa novim digitalnim medijima i drugim umjetničkim izričajima. Bavi se temama otuđenosti, ne-mjesta, apsurda te percepcijom suvremenog gledatelja. Radila je kao asistent na Odsjeku za dramsku umjetnost na Towson University (SAD), te za kazališnu kompaniju The PuppeTree (SAD) kao glumica, redateljica i koautor. U Rijeci je vodila redoviti edukativni program Gluma i performans u Prostoru Plus. Učestvovala je na međunarodnim festivalima i manifestacijama te je surađivala na projektima sa brojnim kazališnim kompanijama, organizacijama i institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autorica je i koautorica nekoliko video instalacija koje su predstavljene u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i SAD-u.

Gianfranco Mirizzi je digitalni umjetnik koji se bavi aspektima participacije, interakcije i institucionalizacije. Njegov rad obuhvaća različite medije i područja: video, zvuk, interaktivne instalacije, arhitekturu, performativnu umjetnost. Izlagao je i surađivao na mnogobrojnim projektima u Americi i Evropi, radio je kao media producent u Imaging Research Centru u Baltimoreu (SAD) te na trogodišnjem evropskom projektu Corners of Europe. Na polju edukacije vodio je brojne radionice elektronike i robotike u Zagrebu, Osijeku i Rijeci.