Umjetničko istraživanje

Multimedijalne Interaktivne Tehnologije u Izvedbenom Izričaju


Tema ovog istraživanja je aplikacija multimedijalnih, interaktivnih, open source tehnologija na različite forme izvedbene umjetnosti, gdje forma i sadržaj teže ka međusobnom izjednačavanju.


Putem istraživačkih radionica ispitivale su se određene interakcije između izvođača i novih tehnologija, testirale alternativne dimenzije prostora i granice suvremenih izvedbenih formi, te se tražila funkcionalna estetika koja bi odražavala problematike suvremenog načina i tempa života.


Kroz format otvorenih probi (pokazivanja rada koji je još uvijek u tijeku – work in progress) podijelile su se sa publikom neke od tema istraživanja kao primjeri  aplikacije tehnologije na različite forme izvedbe kroz tri kratke etide.


Prva etida istražuje ulogu tehnologije kao jedne od protagonista izvedbe, zajedno sa izvođačem, u formatu digitalne interaktivne «lutke» (digital puppet). Druga ispituje mogućnosti kreiranja video materijala i zvuka/glazbe pokretima izvođača, odnosno činom izvedbe. Treća etida testira mogućnosti alternativne dimenzije izvedbe kroz samogenerirane scene u interakciji sa izvođačem.


Nakon demonstracije otvorio se prostor za dijalog sa publikom, razmjenu iskustava, pitanja i odgovore, s ciljem boljeg razumijevanja percepcije današnjeg gledatelja i značenja iste za izvedbeni mediji način na koji ono danas komunicira. Publika je također ispunjavala upitnike radi detaljnije evaluacije spomenutih tema, rezultate kojih možete vidjeti klikom na ‘rezultate upitnika’.

 

 

Otvorene probe (work in progress) 15.09.2018. Filodrammatica, Rijeka.

 

Razgovor sa publikom, 15.09.2018. Filodrammatica, Rijeka može se vidjeti ovdje.

 


Na temelju postignutih rezultata istraživanja, povratnih informacija publike, te evaluacije putem upitnika može se zaključiti da je publika pozdravila napore da se suvremena tehnologija polako uvodi u izvedbeni izričaj, te da postoji interes iste za inovativnim sadržajima, pogotovo kod mlađih generacija. Također je vidljivo (što je i očekivano) da je tradicionalni način viđenja i doživljavanja izvedbene umjetnosti duboko ukorijenjen u svijesti gledatelja usprkos sveopćoj digitalizaciji društva što automatski utječe na njihova očekivanja i percepciju novih izričaja, u ovom slučaju isprepletanja izvedbe sa digitalnom tehnologijom. Te navike povlače potrebu za racionalnim razumijevanjem viđenog, za ne-apstraktnim, i bude osjećaj nekompetentnosti i/ili kriticizma u gledatelja, što je možda i širi problem suvremene umjetnosti.


Zbog zahtjevnosti ovakvih istraživanja, u smislu utroška vremena i financija, i na osnovu iskazanog interesa publike i umjetnika, odlučeno je da se ovo umjetničko istraživanje nastavi u formi višegodišnjeg kontinuiranog programa gdje bi se nastavio započeti rad i razvijale konkretne tehnologije ciljane za implementaciju u izvedbenoj umjetnosti koje bi umjetnici mogli lako primijeniti za eksperimentiranje i razvijanje vlastitih ideja i projekata.


Kreirane su zanimljive ideje koje će biti dalje razvijane i implementirane u buduće projekte, kao i temelji inovativnog izvedbenog jezika koji će imati utjecaja na estetiku budućeg rada BOUM!-a. Treća etida ovog istraživanja biti će razvijena u performans instalaciju koja će biti predstavljena tijekom 2019. godine.


Interdisiplinarno područje između teatra i digitalnih tehnologija ima veliki potencijal predstavljanja sadržaja koji nisu mogući kroz tradicionalni pristup te funkcionalne estetike koja poistovijećuje formu i sadržaj.

Kroz ispitivanje novih hibridnih jezika/izričaja, te razvoj i unapređenje estetskih i tehnoloških aspekata kreativnog rada razvija se i nova metodologija neophodna za interdisiplinarni proces rada.


Voditelji istraživanja:
Andrea Crnković
Gianfranco Mirizzi

Izvođači:
Andrea Crnković
Ivana Peranić

Glas posudio: Enver Krivac

Moderatorica: Iva Lulić
Voditelj konzole rasvjete: David Dubrović

Zahvaljujemo Marku Žmaku na doprinosima u istraživanju.

 

 

 

Plakat

 

 

 

 

 

 

 

 

RANIJE FAZE ISTRAŽIVANJA, srpanj-rujan 2018.

Istraživačke radionice se odvijaju u tri faze. Prva faza odrađena je u srpnju 2018., druga faza je krajem kolovoza, a treća koja ujedno i zaključuje istraživanje u obliku otvorenih probi za publiku odviti će se u prvoj polovici rujna 2018.


U ovoj prvoj fazi istraživali smo mogućnosti interakcije izvođača sa Kinectom. Eksperimentirali smo što bi značilo kada bi tehnologija bila jedan od protagonista, zajedno sa izvođečem, te kako izvođač može kreirati video i zvuk svojim pokretom. Također smo ispitivali alternativne dimenzije prostora preko Unreal-a i mogućnosti interakcije izvođača sa virtualnim 3D prostorom i objektima koji se u njemu nalaze.


Surađivali smo sa programerom i stručnjakom za digitalnu tehnologiju Markom Žmakom, a producentica Iva Lulić također je sa nama isprobavala interaktivnu tehnologiju. Naša vrata uvijek su otvorena, pa su nas tako posjetili i drugi umjetnici zainteresirani za projekt; umjetnica novih medija, te profesorica i voditeljica centra za inovativne medije na APURI Ingeborg Fülepp, kazališna pedagoginja i glumica Denis Kirinčić, fotograf Kristijan Vučković, te glumica Anja Sabol.

 

Voditelji istraživanja: Andrea Crnković; Gianfranco Mirizzi (ArtTeatar BOUM!, Rijeka)

Zahvale: Iva Lulić i Marko “Žmale” Žmak

Projekt je sufinacirao

Grad Rijeka

Primorso-goranska Županija