Izvedba sa multimedijalnim i interaktivnim tehnologijama

Masterclass održan na Odsjeku za kazališnu umjetnost – Akademija Osijek

02.-07.11.2020.      Voditelji: Andrea Crnković i Gianfranco Mirizzi

BILO JE INSPIRIRAJUĆE, ZABAVNO I KREATIVNO! 

 


ArtTeatar BOUM! gostovao je u sklopu kolegija Multimedijalno kazalište na Diplomskom studiju neverbalnog teatra na Odsjeku za kazališnu umjetnost, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku. Fokus ovog intenzivnog masterclassa bio je upoznavanje studenata sa principima rada sa novim i interaktivnim tehnologijama u izvedbenim umjetnostima te praktičnom primjenom istih. Iskusili su ovaj specifičan način rada te usvojili osnovna znanja, vještine i alate za izražavanje svog izvedbenog potencijala kroz i uz interakciju sa tehnologijom.


Kroz kreativnu suigru  sa tehnologijom te kreiranjem izvedbenog materijala promišljajući koncepte i improvizirajući, talentirani studenti finalizirali su svoj rad u formi etida (u paru ili u grupi) koji je bio javno predstavljen kolegama i profesorima. Predstavljene su 4 etide naslova: Insomnia, Bajka, Susret i Ovo nije događaj. Iznenađujuće je bilo vidjeti izvanredne rezultate postignute u tako kratko vrijeme.


Također obradili su se primjeri suvremenih praksi upotrebe novih medija i digitalnih tehnologija u izvedbenoj umjetnosti, osnove teorije digitalnih umjetnosti i interdisciplinarnih umjetničkih praksi, tehnički principi i osnove komuniciranja sa tehnologijom, kako kreirati izvedbeni umjetnički koncept i organizirati produkciju kada se radi sa novim medijima i digitalnim tehnologijama, limiti i potencijali u kreativnom stvaranju sa tehnologijom te različiti faktori na koje izvođač mora obratiti pozornost kada je tehnologija jedan od suizvođača.


Zahvaljujemo Akademiji, svim  profesorima i studentima koji su omogućili da se ovaj masterclass održi jer, iako interdisciplinarne prakse sa novim tehnologijama već duže vrijeme postoje u izvedbenim umjetnostima, one ipak nisu uobičajeni dio studijskih programa na većini  dramskih akademija.

 

Andrea Crnković – autorica, redateljica i izvođačica. Istražuje interdisciplinarne prakse gdje se teatar isprepliće sa novim digitalnim medijima i drugim umjetničkim izričajima. Bavi se temama otuđenosti, ne-mjesta, apsurda te percepcijom suvremenog gledatelja. Radila je kao asistent na Odsjeku za dramsku umjetnost na Towson University (SAD), te za kazališnu kompaniju The PuppeTree (SAD) kao glumica, redateljica i koautor. U Rijeci je vodila redoviti edukativni program Gluma i performans u Prostoru Plus. Učestvovala je na međunarodnim festivalima i manifestacijama te je surađivala na projektima sa brojnim kazališnim kompanijama, organizacijama i institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autorica je i koautorica nekoliko video instalacija koje su predstavljene u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i SAD-u.

 


Gianfranco Mirizzi je digitalni umjetnik koji se bavi aspektima participacije, interakcije i institucionalizacije. Njegov rad obuhvaća različite medije i područja: video, zvuk, interaktivne instalacije, arhitekturu, performativnu umjetnost. Izlagao je i surađivao na mnogobrojnim projektima u Americi i Evropi, radio je kao media producent u Imaging Research Centru u Baltimoreu (SAD) te na trogodišnjem evropskom projektu Corners of Europe. Na polju edukacije vodio je brojne radionice elektronike i robotike u Zagrebu, Osijeku i Rijeci.