Za optimalnu kvalitetu preporučujemo gledati HD verziju videa. Nakon klika na play, izabrati u izborniku na videu (dolje desno) pod settings, quality pa 1080HD verziju.

TEKUĆA STVARNOST
multimedijalna predstava

Premijerno izvedena 17.12.2020. u HKD u Rijeci


Predstava je posvećena svim izgubljenima koji plutaju tamo negdje…u tekućoj stvarnosti..


Tekuća stvarnost zabavna je priča i multimedijalna predstava koja na pitak način govori o fenomenima suvremenog života u nama biskom kontekstu kroz vizuru običnog čovjeka. Rad je nadahnut tekstovima Baumana, Couplanda i Vattima, kritičarima današnjeg društva u konstantnoj krizi, gdje je ista jedina strategija i modus operandi za ići naprijed.


Gledatelji su uvučeni u svijet dvoje ljudi koji nisu u stanju održati korak sa sve zahtjevnijim civilizacijskim “establishmentima” i građanskim standardima, žudeći za povezivanjem i smislom, pokušavajući prebroditi krizu dok razmišljaju o neuspjesima vlastitih ideala, izdaji potrošenih godina i mutnoj budućnosti. Oboje različitim strategijama pokušavaju ‘isplivati’ iz vlastite bare problema i frustracija koja ih sve više steže i dovodi do apsurdnih situacija dok se ciničan svijet oko njih užurbano mijenja.


Frustracijama doprinose i intruzivne reklame koje prekidaju tok misli, bivanja, pa i samu predstavu. Likovi, uronjeni u «tekuću stvarnost», koja se prema G. Vattimu bazira na “evoluciji masovnih medija i rasprostranjenošću sustava komunikacije”, pružaju osjećaj sve veće dislociranosti, izolacije i otuđenja. Takve tendencije, zajedno sa sve snažnijim procesima individualizacije, iznutra nagrizaju i, kroz individuu, dovode do krize koncept društvene zajednice. Temama se pristupa sa dozom humora koji pridonosi lakoći karakterističnoj za «tekuću modernost» te priča na ironičan način nudi presjek jednog vremena iz perspektive maloga čovjeka.


Predstava se metaforički referira na tekuće svojstvo vode bazirajući se na teorijama Z. Baumana koji je uvodeći termin «tekuće modernosti» opisao društvene promjene «analizirajući emancipaciju, individualnost, vrijeme/prostor, rad i zajednicu. «Naše ‘ovdje i sada’ obilježeno je fluidnošću – rastakanjem svega čvrstoga, stabilnoga i trajnoga, što u naše živote unosi posvemašnju nesigurnost, fragmentaciju i dezorjentiranost».


Rad inovativno progovara o aktualnim društvenim pitanjima i obraća se svima koji se prepoznaju u problematikama nezaposlenosti, onečišćenja, konzumerizma, otuđenja, nesnalaženja i neadekvatnosti naspram društvenih očekivanja.


Odabir interdisciplinarnog pristupa stvaranju ove predstave omogućava autentičan prikaz današnjeg vremena i pripadajućih problematika. Uvođenjem novih i interaktivnih medija te eksperimentalnih zvukova i vokala dočarava se fluidno stanje naše stvarnosti i pripadajući koncepti. Posebna pažnja posvećena je estetskom i konceptualnom promišljanju vizuala (izvedbe/ scenografije/videa) te njihovoj sinergiji koja drži priču. Fluidnost, mobilnost, onečišćenje vode, formalno i metaforički provlače se kroz sve segmente predstave te voda postaje glavni estetski element, podloga i imerzivan okoliš u koji je radnja priče smještena.


Tekst i režija: Andrea Crnković
Dramaturški savjet: Nina Gojić
Igraju: Deni Sanković i Nina Sabo
Video projekcije i interaktivna tehnologija: Gianfranco Mirizzi
Glazba: Josip Maršić
BB glas: Enver Krivac
Izvođačica u reklami Brigevan: Tajana Josimović
Izvođačica u reklami Friškeca: Laura Hlapčić
Aranžmani za vokalnu izvedbu: Maja Bolić i Tajana Josimović
Vokalna izvedba: zbor VINS: Tajana Josimović, Laura Hlapčić, Sara Blažić, Maja Babac i Dora Šimunović
Snimanje sa dronom: Igor Crnković
Rasvjeta: David Dubrović
Fotografkinja: Jadranka Lacković
Majstori tehnike: Petar Pavlin i Marjan Zeneral Šubić
Logistička podrška: HKD na Sušaku


Fotografije: Jadranka Lacković i Andrea Crnković


Posebne zahvale: Nika Krajnović, Laura Hlapčić, zbor VINS (koji nije mogao nastupati zbog epidemioloških mjera)

 

 

Projekt su sufinacirali:

Uz podršku: