Umjetničko istraživanje

Suvremena tehnologija u izvedbenoj umjetnosti i novim medijima 2019.

Umjetnčko istraživanje STIUNM nastavak je i nadogradnja istraživanja provedenog tijekom 2018. godine u cilju osmišljavanja dugoročnog programa koji se bavi se ispitivanjem postojećih i pronalaženjem novih načina komunikacije u izvedbenim umjetnostima i umjetnostima novih medija uvođenjem digitalnih interaktivnih tehnologija, testiranjem alternativnih dimenzija prostora i granica suvremene izvedbene forme, te traženjem funkcionalne estetike i izvedbenog jezika koji bi odražavali problematike suvremenog načina života. Ove godine, kroz tri radionice, istraživali smo koje koristi i mogućnosti pruža upotreba VR tehnologije, imerzivnih okoliša, i video mapiranja, te mogu li ove tehnologije postati jedan od protagonista u izvedbenim umjetnostima i na koje načine. Išli smo i korak dalje sa ispitivanjem interakcije izvođača i tehnologije. Također cilj istraživanja bio je ispitati mogućnosti korištenja digitalnih tehnologija za rad u izvedbenom mediju na lako primjenjiv način koji umjetnicima omogućava jednostavno istraživanje i kombiniranje novih ideja, bez potrebe da angažiraju stručnjaka. Napravili smo prvi korak u stvaranju istraživačkog user-friendly alata za razvoj umjetničkih projekata koji bi mogli koristiti svi zainteresirani umjetnici. U tu svrhu pozvali smo nekoliko umjetnika i članova publike kako bi sami testirali i upoznali se sa tehnologijom te pružili povratne informacije i uvide kroz razgovor i ispunjavanje upitnika.
Rezultati istraživanja također će biti koršteni kao materijal za razradu umjetničkih ideja i osmišljavanje koncepata za ostvarenje budućih produkcija BOUM!-a. Budući slika (a još više video) vrijedi tisuće riječi, teme kojima smo se bavili ove godine donosimo u priloženom trailer-u.
Voditelji istraživanja: Andrea Gianfranco Mirizzi Marko Žmak Zahvale: Laura Hlapčić Romina Dušić Alisa Debelić Sherif Kamal SU Molekula Filodramatika Rijeka