ArtTeatar BOUM! je neprofitna umjetnička organizacija sa sjedištem u Rijeci koju su osnovali Andrea Crnković i Gianfranco Mirizzi 2017. godine. Ispreplitanjem teatra i novih digitalnih medija BOUM! istražuje granice istih, te propituje iskustvo gledatelja 21. stoljeća. BOUM! priprema, izvodi i producira kazališne predstave, glazbeno-scenska djela, multimedijalne performanse, umjetničke instalacije i izložbe, te interdisciplinarne forme tih područja. Dio naše misije je istraživanje, promicanje i realizacija inovativnih, suvremenih, eksperimentalnih kazališnih, video i digitalnih umjetničkih praksi i teorija, novih medija, te interdisciplinarnih kulturno-umjetničkih djelatnosti.

ČLANOVI I OSNIVAČI

Andrea Crnković

Umjetnička voditeljica

Andrea Crnković je redateljica, glumica, autorica i edukatorica iz Rijeke.   U svom radu istražuje interdisciplinarni pristup gdje se kazalište isprepliće sa videom/filmom, vizualnim i digitalnim umjetnostima, glazbom i arhitekturom. Eksperimentira sa implementacijom tehnologije, te inovativnim primjenama svjetla i zvuka. Bavi se temama otuđenja, ne-mjesta, apsurda i percepcijom suvremenog gledatelja gdje se forma i sadržaj međusobno izjednačuju. U edukaciji i radu sa glumcima, uz rad na tijelu, vokalne tehnike, improvizaciju i ostale tehnike i metode koje osnažuju glumce, polazi od otkrivanja i razvoja specifičnih, jedinstvenih kvaliteta svake individue. Andrea Crnković završila je poslijediplomski stručni studij Master of Fine Arts in Theater sa fokusom na glumu i režiju na Towson University, Maryland, SAD, te školu za profesionalnu edukaciju glumaca VeneziaINscena (AccademiaTeatraleVeneta), Venecija, Italija. Diplomirala je arhitekturu na I.U.A.V. Universita di Venezia, Venecija, Italija. Članica je HDDU-a.

    Radila je kao asistent na Odsjeku za dramsku umjetnost na Towson University (Maryland, SAD), te za kazališnu kompaniju The PuppeTree (Vermont, SAD). U Rijeci je vodila redoviti edukativni program Gluma i performans u Prostoru Plus, udruzi za izvedbene umjetnosti.

    Surađivala je na projektima sa: VeneziaINscena (Venezia, IT); TAM Teatromusica (Padova, IT); Universita Ca’Foscari (Venezia, IT); Scienze e Tecniche del Teatro – I.U.A.V. (Venezia, IT); Prostor Plus (Rijeka); Department of Theatre-Towson University (Maryland, SAD); Imaging and Digital Arts – University of Maryland Baltimore County (Maryland, SAD); Factory 449 (Washington D.C., SAD); The PuppeTree (Vermont, SAD), Kazališna radionica Malik (Rijeka), PaRiter (Rijeka, Croatia), HNK Ivana Pl. Zajca (Rijeka, Croatia), te GT22 (Maribor, Slovenia).

    Učestvovala na festivalima i manifestacijama: Emersioni (Venecija, Italija), Lineadaqua (Venecija, Italija), Piccoli palcoscenici (Mestre, Italija), The New Russian Drama- Voices in a Shifting Age -Towson University (Maryland, SAD); Varna Summer International Theatre Festival (Varna, Bugarska); Istropolitana Projekt 18. International Theatre Festival of Schools (Bratislava, Slovačka); Festival Riječke Ljetne Noći 2016 (Rijeka); HC ASSITEJ 19. Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade (Bjelovar), 25. Lent Festival 2017 (Maribor, Slovenija), Susak EXPO 2018 (Susak). Andrea je autorica i koautorica nekoliko video instalacija koje su izložene u SAD-u, Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

    Trenutno Andrea živi i radi u Rijeci kao slobodni umjetnik, djeluje kao član upravnog odbora Prostora Plus, udruge za izvedbene umjetnosti, te kao  umjetnička voditeljica umjetničke organizacije ArtTeatar BOUM! čija je i suosnivačica.

Gianfranco Mirizzi

Voditelj programa novih medija i digitalne umjetnosti

Gianfranco Mirizzi je dgitalni umjetnik iz Italije s adresom u Rijeci. Bavi se umjetničkim aspektima participacije, interakcije i institucionalizacije. Njegovo umjetničko djelovanje pripada kategoriji novih medija, interaktivnih elektronskih instalacija te imerzivnih ambijentalnih skulptura, koji svojom prostornom konfiguracijom utječu na percepciju i značenje određenog arhitektonskog prostora. Radio je kao media producent pri Imaging Research Centar, centru za istraživanje novih tehnologija i medija u Baltimoreu, SAD (https://www.irc.umbc.edu), a vodio je umjetničko istraživanje na temu Igre i participacije publike u sklopu Europskog projekta Corners of Europe (http://www.cornersofeurope.org/). Surađivao je na video i audio projektima sa John Sturgeon, Fred Worden, Lee Boot, Steve Yeager. Izlagao je u Americi (Washington DC, Baltimore, Towson) i Europi (Italija, UK, Slovenija i Hrvatska).